Henkilöstövuokraus rakennusalalla

Etusivu » Henkilöstövuokraus rakennusalalla

Rakennusala on parhaillaan haastavassa tilanteessa. Asuntorakentamisen romahdus jatkuu ja uudistuotanto on laskenut synkimmälle tasolle sitten 1990-luvun laman​. Rakennusala on kriisissä, sillä rakentaminen on poikkeuksellisen matalalla tasolla​. Tämän seurauksena monia rakennusalan ammattilaisia on lomautettuna tai vailla työtä – alkuvuodesta 2024 jopa 22 % Rakennusliiton työttömyyskassan jäsenistä oli työttömänä tai lomautettuna​.

Hiljainen markkinatilanne on saanut rakennusyritykset varovaisiksi uusien vakituisten rekrytointien suhteen.

Samalla kuitenkin käynnissä olevat hankkeet ja työmaat on hoidettava loppuun aikataulussa, mikä synnyttää tarvetta joustaville henkilöstöratkaisuille.

Miksi henkilöstövuokraus on rakennusalalla tehokas ratkaisu?

Henkilöstövuokraus rakentamisessa tarkoittaa sitä, että yritys hankkii tarvitsemaansa työvoimaa ulkopuolisen henkilöstöpalveluyrityksen kautta. Tämä mahdollistaa esimerkiksi aputyöntekijöiden, kirvesmiesten ja rakennussiivoojien saamisen työmaalle jopa lyhyelläkin varoitusajalla ilman, että yrityksen tarvitsee palkata heitä omille kirjoille pysyvästi. Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtajan mukaan alan yritykset tasoittavatkin suhdannehuiput vuokratyövoiman avulla​. Kysynnän heilahtelut – niin kiirehuiput kuin hiljaiset kaudet – voidaan hoitaa joustavammin, kun käytössä on tarvittaessa vuokratyöntekijöitä.

Moni yritys on todennut, että henkilöstövuokraus on joustava ja nopea ratkaisu työvoiman hankintaan​. Se auttaa reagoimaan äkillisiin tarpeisiin, kuten projektilisäyksiin tai sairauspoissaoloihin, ilman pitkäaikaista sitoutumista. Rakennusalalla vuokratyövoiman käyttö on ollut kasvussa jo pitkään​, sillä se myös keventää yrityksen hallinnollista taakkaa: rekrytointi, palkanmaksu ja työnantajavelvoitteet hoituvat vuokrafirman kautta. Erityisesti epävarmoina aikoina tällainen joustavuus on arvokasta – yritys voi skaalata työvoimaansa ylös tai alas projektien mukaan.

Vuokratyöntekijöitä kaikkiin rakennusalan tehtäviin

Henkilöstövuokrauksen avulla löytyy osaajia lähes kaikkiin rakennusalan tarpeisiin. Tyypillisiä rooleja, joihin rakennusyritykset vuokraavat työntekijöitä, ovat esimerkiksi:

  • Rakennusaputyöntekijät: Perustehtäviin ja avustaviin töihin työmaalla. Aputyöntekijät (rakennusapumiehet) auttavat kokeneempia tekijöitä, kuljettavat materiaaleja, purkavat rakenteita ja huolehtivat yleisestä avusta.
  • Kirvesmiehet / timpuri: Kokenut kirvesmies on olennainen esimerkiksi runkotöissä, muottien rakentamisessa sekä viimeistelytöissä. Vuokratun kirvesmiehen avulla yritys saa pätevän ammattilaisen puutöihin ilman pitkäaikaista rekrytointia.
  • Rakennussiivoojat: Työmaan puhtaanapito on tärkeä osa turvallisuutta ja tehokkuutta. Vuokrattu rakennussiivooja huolehtii, että jätteet, pölyt ja roinat pysyvät hallinnassa, jolloin muut rakentajat voivat keskittyä varsinaisiin työtehtäviinsä.
  • Muut rakennusalan ammattilaiset: Tarpeen mukaan saatavilla on myös esimerkiksi muurareita, maalaajia, raudoittajia, laatoittajia, LVI-asentajia ja sähkömiehiä. Laadukas henkilöstövuokrausyritys pystyy etsimään juuri oikean osaajan, oli tarve kuinka erikoiselle osaamiselle tahansa.

Kun yritys tietää millaista osaamista projekti vaatii, se voi kääntyä henkilöstöpalvelufirman puoleen ja löytää sopivan tekijän nopeasti. Esimerkiksi pieneen saneerausprojektiin voi riittää muutama vuokrattu rakennusmies ja siivooja, kun taas isossa uudisrakennushankkeessa saatetaan tarvita kokonainen tiimi vuokratyöntekijöitä useista eri ammattiryhmistä.

Rakennusalan hiljainen kausi – hyödynnetäänkö vuokratyövoimaa?

Rakennusalan taantuma on kaksiteräinen miekka henkilöstön näkökulmasta. Toisaalta hiljaiset ajat merkitsevät, että monia ammattimiehiä on vapaana työmarkkinoilla, jolloin yrityksillä on hyvä mahdollisuus saada osaavia tekijöitä joustavasti silloin, kun heitä tarvitaan. Toisaalta yritykset eivät uskalla sitoutua pitkäksi aikaa – tähän tarpeeseen henkilöstövuokraus sopii erinomaisesti.

Yritys voi pitää ytimenä vakituisen henkilöstönsä, ja rekrytoida lisäapua vuokraamalla työvoimaa vain silloin kun projekteja on. Näin vältetään tilanteet, joissa hiljaisena kautena olisi suuri joukko omaa henkilökuntaa toimettomana.

Henkilöstövuokrausyritykset raportoivat, että myös laskusuhdanteessa kysyntää on – yritykset korvaavat eläkkeelle lähteviä tai vaihtuvia työntekijöitä usein vuokratyöntekijöillä, ja varmistavat siten toiminnan jatkuvuuden. Rakennusalan tulevaa nousua odotellessa henkilöstövuokraus voi toimia ratkaisevana apuna, jotta hankkeet eivät viivästy tekijöiden puutteessa. Samalla se antaa yrityksille pelivaraa. Kun markkina taas vilkastuu, parhaat vuokratyöntekijät voi mahdollisesti palkata myöhemmin omiksi työntekijöiksi, kun tarve muuttuu pysyväksi.

Vinkkejä henkilöstövuokrauspalvelun valintaan

Markkinoilla on useita henkilöstövuokrausyrityksiä, jotka erikoistuvat rakennusalalle. Palveluntarjoajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

Markkinoilla on useita henkilöstövuokrausyrityksiä, jotka erikoistuvat rakennusalalle. Palveluntarjoajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan:

  • Kokemus ja referenssit: Onko yrityksellä kokemusta vastaavien projektien miehittämisestä? Entä onko heillä suosituksia tai case-esimerkkejä samanlaisista toimeksiannoista?
  • Osaajaverkosto: Kuinka laaja rekisteri potentiaalisia työntekijöitä palveluntarjoajalla on? Pystytäänkö sieltä löytämään nopeallakin aikataululla esimerkiksi useita kirvesmiehiä tai harvinaisemman erikoisosaamisen omaavia tekijöitä?
  • Laadunvarmistus: Miten vuokrafirma varmistaa työntekijöidensä pätevyyden ja luotettavuuden? Huolehtiiko se työvaatteista ja että työntekijällä on tarvittava osaaminen?
  • Joustavuus ja sopimusehdot: Millaiset sopimusehdot (minimivuokra-aika, tuntihinta, mahdollisuus palkata tekijä omaksi) firmalla on? Entä onnistuuko työvoiman vaihto, jos alkuperäinen vuokratyöntekijä ei sovellukaan tehtävään?

Kilpailuttaminen on tärkeää sopivan kumppanin löytämiseksi. Voit pyytää tarjouksia usealta henkilöstövuokrausyritykseltä ja vertailla niitä. Vertailussa on hyvä huomioida hinnan lisäksi myös palvelun laatu: halvin ei hyödytä, jos työmaalle saapuu osaamatonta väkeä.

Nykyään henkilöstövuokrauksen kilpailutus onnistuu myös digitaalisesti – esimerkiksi verkkopalveluiden avulla, jotka tarjoavat helpon tavan vertailla eri vuokratyöfirmojen tarjouksia. Jos haluat kilpailuttaa henkilöstövuokrauksen nopeasti ja saada useita tarjouksia yhdellä pyynnöllä, kokeile henkilöstövuokraus kilpailutus -palvelua.

Onkin hienoa, että rakennusalalle on tulossa uusia digitaalisiakin ratkaisuja – esimerkiksi kilpailutussivustoja – joiden kautta työvoiman vuokrauspalvelut voi kilpailuttaa helposti. Niiden avulla voit yhdellä lomakkeella kuvailla tarpeesi (esimerkiksi “tarvitaan 3 rakennusmiestä ja 1 kirvesmies ensi kuun ajaksi kohteeseen X”) ja saada useita tarjouksia alan henkilöstöpalveluyrityksiltä. Tällainen käyttäjäystävällinen ratkaisu säästää aikaa ja varmistaa, että löydät juuri tarpeisiisi sopivan kumppanin.

Yhteenveto

Rakennusalan henkilöstövuokraus on tehokas tapa turvata osaavan työvoiman saanti sekä kiireisiin projekteihin että hiljaisempina aikoina. Vuokratyövoiman hyödyntäminen tuo joustoa yrityksen toimintaan, sillä resurssit voidaan suhteuttaa vallitsevaan työtilanteeseen nopeasti. Työnjohtajille ja rakennusyrityksille tämä tarkoittaa mahdollisuutta pitää hankkeet aikataulussa ja budjetissa ilman ylikuormitusta tai pitkittyviä rekrytointiprosesseja. Olipa tarpeesi pieni (yksi aputyöntekijä pariksi viikoksi) tai suuri (kymmenien ammattilaisten tiimi useaksi kuukaudeksi), kannattaa harkita henkilöstövuokrausta yhtenä vaihtoehtona.

Lopulta oikean tekijän löytäminen ratkaisee projektin onnistumisen. Hyödyntämällä nykyaikaisia henkilöstöpalveluita ja kilpailuttamalla eri tarjoajia, rakennusalan yritys voi varmistaa saavansa parhaat aputyöntekijät, kirvesmiehet, rakennussiivoojat ja muut ammattilaiset silloin kun heitä eniten tarvitaan. Henkilöstövuokrauksen joustavuus yhdistettynä tarkkaan palveluntarjoajien vertailuun on avainasemassa, kun rakennusala valmistautuu kääntymään kohti tulevaa nousukautta.